Bemutatkozás

Az emberi dimenzióval való törődés – ez a mi filozófiánk


Egy jó park tervezésénél az emberi dimenzióval való törődés elkerülhetetlen. Akkor élhető egy park, ha abban minél többen tartózkódnak, minél többen közlekednek, ehhez azonban nélkülözhetetlen a megfelelő feltételek biztosítása. Az embereknek való tervezés során muszáj megértenünk a saját fizikai működésünket is. Az ember szemszögéből nézve fontos, hogy részletekben gazdag, változatos világot építsünk magunk körül. Olyan épített környezetet hozzunk létre az emberek számára, ahol minőségi életet élhetnek, hiszen ott vagyunk szívesen, ahol történik valami, ahol aztán történik valami, mert éppen történik valami… Ha adottak a feltételek, egy olyan öngerjesztő folyamat, egy olyan pozitív spirál jöhet létre a város közterein, ahol a nyilvános helyek a cselekvések katalizátorai.

Hogy van-e kedve, vagy egyáltalán lehetősége az embernek sétálni, vagy elidőzni a városi térben, az annak a függvénye, hogy mennyire hagsúlyos az emberi dimenzióval való törődés a tervezés során, azaz ösztönzőleg hat-e a város az emberekre.

Már egyszerű fizikai fejlesztésekkel is jelentősen befolyásolhatóak a használatai módok. A parkbútorok, mint objektumok kiválóan alkalmasak a terek finom, mégis határozott tagolására, jól alkalmazhatók köztéri beépítésre, pihenőövezetek kialakítására. A kortárs design legújabb anyagából, látszóbetonból gyártva kiválóan illeszkednek bármilyen modern vagy klasszikus környezetbe. A padok, ülőgombák, növénytárolók variálhatóságának csak a fantázia szab határt! A látszóbetonból készült utcabútorok ellenállnak a szélsőséges időjárási viszonyoknak, fagynak, így különösen strapabírók, jól viselik a nagy használati igénybevételt.

 

Látszóbeton park- és utcabútorokról általában


A látszóbeton-látványbeton formagazdag, nemes és változatos anyag. A több évtized alatt kifejleszett receptura alapján, műanyag szálerősítéses, magas cementtartalmú anyagminőség biztosítja látszóbetonból készülő kerti elemek hosszú élettartamát, teljes fagyállóságát és UV-állóságát. A látszóbeton széleskörűen alkalmazható magánkertekben és közterületeken egyaránt.

A látszóbeton nagy előnye, hogy az előregyártott elemekből rövid kivitelezési határidővel, gyorsan megépíthetőek az esettek többségében száraz, „tiszta” szerelési munkával. Az egyes részelemek utángyárthatók és cserélhetők. A látszóbetonból készülő kerti elemekteljesen időjárásállóak, általában nem igényelnek ápolást, festést, minimális a fenntartási igényük.

A látszóbeton tetszőlegesen színezhető, illetve tetszőleges színűre festhető. A natúr beton színen kívül a tört fehér, krémszínek mellett a szürke minden árnyalata előállítható egészen a sötét antracit, illetve fekete színekig.

Felületi díszítésének kizárólag a fantázia szab határt. Bármilyen minta, logó, reklámfelület, felirat kialakítható a látszóbetonon dombornyomott betűkkel és kőmosott technológiával egyaránt. A látszóbeton termékek az alábbi négy felületi kiképzéssel készülhetnek:

  • Tökéletesen sima, natúr beton felület
  • Texturált, nyomott minta (pl. szemcsés, rücskös, faerezetes) ennek kiképzése egyedi megegyezés alapján felárat jelent a sima natúr betonfelület árához képest.
  • Dombornyomott mintájú (betűk, feliratok, egyszerűbb formák, logók készítésére alkalmas, pozitív vagy negatív minták egyaránt készíthetők) – egyedi árképzésű  a sima natúr betonfelület árához képest
  • Kőmosott minta (betonmatricázási technológiával előállított felület, bármilyen minta kialakítására alkalmas) egyedi megegyezés alapján felárat jelent a sima natúr betonfelület árához képest.

A kert- és parképítészeti felhasználás során a látszóbeton legnagyobb előnye bármilyen más anyaggal szemben, hogy széleskörű felhasználhatóságának köszönhetően a park összes épített „tartozéka” készülhet látszóbetonból, így igazán harmonikus, letisztult, egységes képet mutató kertek, parkok létesíthetők belőle.